Aromatyczne, smakowite, zachwycająca kształtami i wzorami... Pierniczki świąteczne pobudzają zmysły oraz wyobraźnię. Boże Narodzenie nieodłącznie kojarzy się z zapachem pierników, doprawianych cynamonem, gałką muszkatołową czy imbirem, a wypiekanie ich to niemal rodzinne święto, na które cieszą się w szczególności dzieci. Piernik to nic innego jak ciasto wypiekane z mąki pszennej i żytniej, do której dodaje się rozpuszczony, gorący miód, masło i mleko. Z rozwałkowanego ciasta o głębokim, brązowym kolorze wykrawane są różnorodne kształty, które kojarzą się ze Świętami: bałwanki, renifery, gwiazdki i Mikołaje. Przysmak ten to obok karpia, pierogów i kapusty z grzybami prawdziwy symbol polskich Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki to jeden z najważniejszych elementów świątecznego niezbędnika kulinarnego. To one przywołują aromat i magię Świąt. Wywołują uśmiech na twarzach dzieci i dorosłych, są słodką przekąską, pięknie prezentują się na choince. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich Gwiazdki. W związku tym w naszej szkole został zorganizowany konkurs PIERNIKOWE CUDA. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem u młodszych jak i starszych uczniów. Wystawę pierników można było podziwiać w holu głównym w nowej części szkoły, gdzie zapach cynamonu i korzennych przypraw roznosił się przyjemnym aromatem w całej szkole. Zwycięzcy i osoby wyróżnione otrzymały nagrody, wszyscy uczestnicy otrzymali pochwałę w dzienniku Librus. Dziękujemy!
Koordynator - K. Chmielecka, A. Świtoń, K. Brzozowska, E. Olszewska, K. Gruszka, S. Sikorska, M. Kurek, M. Czajkowska, S. Bogucka, A. Myśliborska