W ramach profilaktyki i promocji zdrowia w pierwszej połowie października uczniowie klas I-III aktywnie wzięli udział w akcji "Tygodnia zdrowego odżywiania w szkole", promującego spożywanie owoców i warzyw pod hasłem "Jedz owoce i warzywa – w nich jest zdrowie i siła".
Celem głównym przedsięwzięcia było promowanie zdrowego stylu życia wśród uczniów poprzez trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Wszelkie działania skierowane były do uczniów, nauczycieli, rodziców. Podczas zajęć świetlicowych, lekcyjnych, przedmiotowych uczniowie zdobywali teoretyczną i praktyczną wiedzę o zdrowiu, sposobach jego ochrony, kształtowali nawyki racjonalnego żywienia.
Każdy dzień poświęcony był grupie warzyw i owoców dobieranych kolorystycznie:
poniedziałek- dzień zielony - ogórek, kawałek sałaty, papryka, awokado ,
wtorek-dzień pomarańczowy- papryka, marchewka,
środa-dzień czerwony- pomidor, jabłko, papryka,
czwartek-dzień żółty- papryka, banan,
piątek-dzień kolorowy .
Aby podkreślić "Tydzień zdrowego odżywiania" uczniowie wykonali prace plastyczno-techniczne, rozwiązywali krzyżówki o tematyce owocowo-warzywnej.
Zwieńczeniem Tygodnia Zdrowego Żywienia były przeprowadzone warsztaty kulinarne przez uczniów klas drugich i trzecich. Uczniowie przygotowywali zdrowe i smaczne kanapki oraz przekąski z warzyw i owoców i podanymi w postaci np. węża czy jeża smakołykami wszyscy wzajemnie się częstowali Uczniowie na zakończenie akcji otrzymali pochwały za przygotowanie stroju, przyniesienie i zjedzenie warzywa lub owocu podczas drugiego śniadania.
Działania zaplanowane w programie zostały zrealizowane dzięki dużemu zaangażowaniu nauczycieli, uczniów i rodziców, za co serdecznie dziękujemy.
Opracowanie: Barbara Giera, Małgorzata Kurek