W minioną środę - 16 czerwca 2021 r. uczniowie klas drugich pod opieką p. Magdaleny Jabłeckiej, p. Katarzyny Kwiatkowskiej, p. Marii Bal- Stach i p. Justyny Zborowskiej wybrali się do gospodarstwa agroturystycznego „Mazowiecki Zaścianek” Grabowo koło Tłuszcza. Podczas pobytu w gospodarstwie uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Poprzedzonych ciekawym wykładem pod tytułem „Od ziarenka do bochenka” na temat gatunków zbóż na świecie. Degustacja ziaren z których przygotowuje się mąkę do wypieku chleba, jak również samodzielne mielenie ziaren przez uczestników zwieńczone zostało formowaniem i wypiekiem chlebków. Kolejną atrakcją była wyprawa wozem traperski, podczas której podziwiali piękno mazowieckich lasów. Zabawy na łące i harce na placu zabaw zakończone zostały ogniskiem z pieczonymi kiełbaskami i przepyszną malinową herbatką.
Posileni, choć trochę zmęczeni – cali i zdrowi powrócili do szkoły.
Opracowanie Katarzyna Kwiatkowska
Oto krótka fotorelacja z wyjazdu: